4×5

sss_1sss_2sss_5sss_6
photo(c) kazuki watanave

SHI NO GO
-interior renovation for four photographers-

2007
Tokyo, Japan
constructor: Tsuki-zo inc.
aluminium container, etc.

This is a studio for four young photographers Naoki Honjo, Kazuki Watanave, Tomoaki Makino and Osamu Kurihara.
Their request was to install a darkroom and windows in a room formerly used as storage. But they wanted to maintain the warehouse-like atmosphere of the space at the same time.
Instead of building a new room, we installed a used container of two-ton truck, which is familiar to us in ordinary townscape. We remodeled the container as a darkroom, and put windows of various sizes on a south wall, and put three types of curtains made of undyed cotton, organdy and tulle, to provide different light effects.
The container warmly welcomes residents and guests, as if he has been here for a long time. It is as if some scene of a familiar town in their photographs is represented here. By remodeling this studio little by little, I am expecting that the studio will gradually become a familiar scene for the photographers.

4×5
-4人のカメラマンのための内装改修-

2007年5月
東京都文京区
施工:月造
アルミコンテナ etc.

4人の若手カメラマン、本城直季さん、渡辺一城さん、牧野智晃さん、栗原諭さんのスタジオ。
倉庫として使われていた部屋の風合いを損なわずに、暗室と明かりとりを作りたいとのこと。新しく部屋を作るかわりに、見慣れた「使用済みの2t車のコンテナ」を暗室用に改造して据え付けました。南の壁には大小様々な窓をあけ、生成り、オーガンジー、チュールの3つのカーテンで色々な色あいの光を作れるようにしています。
コンテナは、昔からここに住む住人のように愛嬌よく出迎えてくれます。彼らの写真に出てくるような風景を作り、そしてこれから少しずつ改装を重ねながら、より味わい深いスタジオになってゆくのがとても楽しみです。

→ link:
 4×5 (SHI NO GO)
 月造

shuffle